Vmbo en mavo

Op het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) leert uw kind zelfstandig werken op een manier die het beste bij hem/haar past. Sommige kinderen hebben daarin extra ondersteuning nodig, daarvoor hebben we leerwegondersteunend onderwijs (LWOO). De klassen zijn in dat geval kleiner waardoor de docent meer rekening kan houden met de verschillen tussen leerlingen.

Voor leerlingen die minder moeite hebben om te leren is er de mavo.

Op de volgende vestigingen is het vmbo en de mavo te volgen:

Leerwegen

Na de brugklas kiezen leerlingen een leerweg :

mavo – weinig moeite met leren. Vervolg op hoogste niveaus van middelbaar beroepsonderwijs (mbo 3 en 4) of havo.

Kaderberoepsgerichte leerweg – het liefst praktisch bezig. Gerichte voorbereiding voor beroepsopleiding, doorstromen naar mbo 3 en 4.

Basisberoepsgerichte leerweg – het liefst met handen aan het werk. Praktijkvakken zijn erg belangrijk. Doorstromen naar mbo 1 en 2.

Het nieuwe vmbo

Vanaf schooljaar 2017-2018 worden op een groot aantal vmbo-scholen nieuwe examens afgenomen. Dat betekent ook een verandering voor leerlingen op CSG Het Noordik.

De algemene vakken zoals Nederlands, Engels en wiskunde blijven ongewijzigd. Maar bestaande afdelingen, zoals bijvoorbeeld motorvoertuigentechniek, bouw, handel en administratie verdwijnen. In plaats daarvan komen er landelijk een aantal profielen. Iedere leerling moet een profiel kiezen en de lesstof uit het profiel wordt centraal getoetst in het centraal schriftelijk en praktisch examen. Naast het profiel kiezen leerlingen minimaal vier keuzevakken, deze keuzevakken worden getoetst in schoolexamens.

Leerlingen worden hierdoor beter voorbereid op een beroep of vervolgopleiding. Lessen sluiten beter aan, leerlingen hebben meer keuzes en zij krijgen meer kans om zich te oriënteren.

ProfielVestiging
Bouwen, Wonen en InterieurVan Renneslaan en Vroomshoop
Produceren, Installeren en EnergieVan Renneslaan en Vroomshoop
Economie en OndernemenVan Renneslaan en Vroomshoop
Zorg en WelzijnVan Renneslaan, Vroomshoop en Vriezenveen
Intersectoraal Dienstverlening en ProductenVan Renneslaan en Vriezenveen