Vmbo en mavo

Vmbo-leerlingen kunnen na de brugklas kiezen voor een van de volgende vier leerwegen:

  • Basisberoepsgerichte leerweg
  • Kaderberoepsgerichte leerweg
  • Gemengde leerweg
  • Mavo

Op de volgende vestigingen is het vmbo en de mavo te volgen.

Heb je een mavo/havo advies? Dan kun je nu ook op de Noordikslaan mavo volgen

De C. van Renneslaan is de vmbo-vestiging die bekend staat als een ondernemende school, waarbij je kunt kiezen uit een groot aantal keuzevakken. In Vroomshoop is techniek heel breed ontwikkeld en zowel op de Van Renneslaan als in Vriezenveen wordt een algemeen breed profiel aangeboden: Dienstverlening en Producten (D&P).
Op alle drie de vmbo-vestigingen kun je kiezen voor een mbo- of een havoprofiel. Op de Van Renneslaan kun je ook kiezen voor het Toptraject. Je opleiding houdt na Het Noordik niet op. We bereiden je zo goed mogelijk voor op een vervolgopleiding op het middelbaar beroepsonderwijs of de havo.

Leerwegen

Na de brugklas kiezen leerlingen een leerweg :

  • mavo – weinig moeite met leren. Vervolg op hoogste niveaus van middelbaar beroepsonderwijs (mbo 3 en 4) of havo.
  • Kaderberoepsgerichte leerweg – het liefst praktisch bezig. Gerichte voorbereiding voor beroepsopleiding, doorstromen naar mbo 3 en 4.
  • Basisberoepsgerichte leerweg – het liefst met handen aan het werk. Praktijkvakken zijn erg belangrijk. Doorstromen naar mbo 1 en 2.

Het nieuwe vmbo

Vanaf schooljaar 2017-2018 worden op het vmbo nieuwe examens afgenomen.

De algemene vakken zoals Nederlands, Engels en wiskunde blijven ongewijzigd. Maar bestaande afdelingen, zoals bijvoorbeeld motorvoertuigentechniek, bouw, handel en administratie verdwijnen. In plaats daarvan is er landelijk een aantal profielen ontwikkeld. Iedere leerling moet een profiel kiezen en de lesstof uit het profiel wordt centraal getoetst in het centraal schriftelijk en praktisch examen. Naast het profiel kiezen leerlingen minimaal vier keuzevakken, deze keuzevakken worden getoetst in schoolexamens.

Leerlingen worden hierdoor beter voorbereid op een beroep of vervolgopleiding. Lessen sluiten beter aan, leerlingen hebben meer keuzes en zij krijgen meer kans om zich te oriënteren. Bekijk hier de modules van de diverse profielen.

ProfielVestiging
Bouwen, Wonen en InterieurVan Renneslaan en Vroomshoop
Produceren, Installeren en EnergieVan Renneslaan en Vroomshoop
Economie en OndernemenVan Renneslaan en Vroomshoop
Zorg en WelzijnVan Renneslaan, Vroomshoop en Vriezenveen
Intersectoraal Dienstverlening en ProductenVan Renneslaan en Vriezenveen